Zgaga to problematyczna dolegliwość, która wpływa w negatywny sposób na życie oraz funkcjonowanie każdego z nas. Jest to związane przede wszystkim z bardzo nieprzyjemnymi objawami zgagi. W wielu przypadkach wizyta u specjalisty to jedyna możliwość powrotu do zdrowia, gdyż przyczynę zgagi wcale nie tak łatwo odgadnąć.
Kilka słów na temat zgagi
Zgaga występująca sporadycznie może być leczona przy pomocy domowych sposobów. Chodzi przede wszystkim o sytuację, kiedy do przełyku cofają się kwasy żołądkowe wywołujące nieprzyjemny oraz piekący ból. Jeśli zgaga występuje codziennie konieczna jest konsultacja z lekarzem, gdyż bardzo istotnym elementem leczenia jest poznanie przyczyny takiego stanu rzeczy. Zgaga jest wielokrotnie jednym ze skutków ubocznych refluksu żołądkowo-przełykowego u osób młodych oraz w średnim wieku. Z kolei osoby starsze mogą zmagać się nawet z nowotworem.
Jak poradzić sobie ze zgagą w zaciszu własnego domu?
W leczeniu zgagi bardzo ważną role odgrywa dieta eliminacyjna. Konieczne jest wyeliminowanie, a przynajmniej ograniczenie wymienionych poniżej produktów. Kiedy nie występują one w diecie stan zdrowia poprawia się szybko i nieprzyjemne uczucie pieczenia znika na zawsze. Nie należy więc sięgać po alkohol, kawę, herbatę, napoje gazowane, czekoladę, mleko, potrawy smażone oraz tłuste. Na stan zdrowia niekorzystnie wpływają również soki owocowe oraz mięta.
W dalszej kolejności konieczne jest wprowadzenie do diety napojów przygotowanych przy pomocy ziół oraz cennych roślin. Absolutnym numerem jeden, który sprawdza się w wielu dolegliwościach jest herbatka imbirowa. Do jej wykonania wykorzystuje się jedynie świeży korzeń imbiru lekarskiego oraz wodę. Nic nie stoi na przeszkodzie, aby napar wzbogacić o łyżkę miodu. Numer dwa to herbatka z kminku do przygotowania której używa się kminku oraz wrzątku. Po przygotowaniu należy już tylko odcedzić oraz wypić cenny napar. W trakcie zmagania się ze zgagą należy też sięgać po anyżek, koper włoski, cynamon, kardamon malabarski, prawoślaz lekarski oraz rdest wielokwiatowy.
Zgaga nie będzie sprawiała dużych problemów, kiedy dieta jest dobrze opracowana oraz nie zawiera produktów zabronionych. Neutralizacja kwasów żołądkowych odbywa się przy pomocy bezcukrowej gumy do życia, dlatego zawsze warto ją mieć pod ręką. Oprócz tego w trakcie zgagi pół szklanki ciepłej wody z sodą oczyszczoną oraz sokiem z cytryny sprawdzi się jak najlepsze lekarstwo. Oprócz tego każdego dnia warto serwować sobie sok z marchewki, buraka, rzodkiewki oraz ogórka. Wszystkie wymienione powyżej warzywa mają zasadowy odczyn, dlatego doskonale wpłyną na nieprzyjemne pieczenia oraz palenie w klatce piersiowej i żołądku. Oprócz tego pod żadnym względem nie należy się kłaść oraz schylać, gdyż nieprzyjemny stan zgagi pogorszy się jeszcze bardziej. Aby unikać pieczenia należy spożywać małe porcje w regularnych posiłkach. Można jeść nawet 6 razy dzienne, najważniejsze, żeby nie przejadać się. Ostatni posiłek nie powinien gościć na stole później niż 3 godziny przed snem. Warto mieć na uwadze, że zgaga nie zostanie wyleczona w ciągu kilku dni, ale właściwe nawyki oraz dieta eliminacyjna sprawi, że każdego dnia nieprzyjemne dolegliwości będą się coraz to mniej dawać we znaki.