Razowa mąka żytnia
ekologiczna
Producnet: Prirodni
Masa: 1kg
________________________________________________________________________________
Opis produktu
Co wyróżnia żyto na tle innych zbóż? Z pewnością zaraz po pszenicy jest to najbardziej popularne zboże w Polsce. Docenione z powodu korzystnego wplywu na układ sercowo-naczyniowy. W dzisiejszych czasach istotny jest fakt, że żyto zmniejsza poziom 'złego" cholesterolu we krwi. Dowiedziono również, że zboże to stabilizuje poziom cukru we krwi. Żyto jest źródlem błonnika, witamin oraz minerałów. Oczywiscie należy pamiętać, że warto sięgać po produkty uzyskane z pełnego ziarna żyta, gdyż tylko takie produkty są bogate w wartościowe substancje i mają mniejszy indeks glikemiczny (co jest ważną informacją dla osób będących na diecie odchudzającej i dla diabetyków).
Proponowana przez nas mąka żytnia jest mąką razową pochodzącą z upraw ekologicznych.
Walory mąki razowej.
Mąka pełnoziarnista jest zdrowsza od mąki oczyszczonej, gdyż ma więcej błonnika, witamim i minerałów. Wszelka żywność przetwożona, rafinowana jest uboższa o cenne składniki odżywcze. Dlatego chcąc zdrowo się odżywiać należy sięgać po produkty pełnowartościowe, pełnoziarniste, nieprzetwożone i najlepiej ekologiczne.
Ponadto mąka razowa ma niższy indeks glikemiczny niż mąki białe. Z tego powodu plecana jest przy odchudzaniu.
W kuchni
Mąka żytnia idealnie nadaje się do wypieku pysznego, pełnowartościowego chlebka.
Bardzo smaczny makaron.Polecam! (Grażyna.)
(Grażyna lewicka.)Domowa receptura na pewno nie zawiera smietanki w proszku.
(Piotr.)Super smaczna kawa. Dziękuję.
(Ewa.)Przyjemne w smaku mleko, delikatnie słodkie.
(Ania.)Polecam! Z tej mąki wychodzą przepyszne bułeczki.
(Anita.)