Wino to napój alkoholowy, który ma bardzo dobry wpływ na nasz organizm ze względu na występowanie w nim substancji odżywczych, witamin i minerałów. Szczególnie zdrowa jest odmiana czerwona, gdyż przeciwdziała cukrzycy, miażdżycy, chroni przed chorobą Alzheimera i usuwa z organizmu wolne rodniki.
Wino czerwone – właściwości
W winie czerwonym występuje spore ilości taniny oraz resweratrolu, które wykazują leczniczy charakter. Czerwony trunek przyczynia się do stymulacji produkcji enzymów trawiennych, dzięki czemu ułatwia trawienie. Oznacza to, że czerwone wino warto spożywać razem z obiadem czy kolacją. Napój zawiera garbiki, które zabezpieczają błonę śluzową żołądka oraz ograniczają wydzielanie kwasu solnego w żołądku.
Czerwone wino ma o wiele więcej antyoksydantów niż odmiana wytwarzana z białych winogron. Ten dodatek pozwala znacząco opóźnić procesy starzenia. Spożywanie czerwonego wina zapewnia młody wygląd oraz dobrze nawilżoną i promienną skórę. Właściwości prozdrowotne wina są uwarunkowane występowaniem w trunku flawonoidów – to związki pomagające zredukować cholesterol, usunąć rolne rodniki występujące w organizmie i wzmocnić układ immunologiczny.
Obecność resweratrolu w czerwonym winie warunkuje jego cechy przeciwzapalne, przeciwmiażdżycowe oraz antyoksydacyjne. Spożywając czerwone wino, tkanki stają się bardziej wrażliwe na insulinę, dzięki czemu powinno ono gościć w jadłospisie osób zmagających się z cukrzycą.
Korzyści ze spożywania białego wina
Czerwone wino ma wiele właściwości leczniczych i można odnieść je również do białego wina, jednak w mniejszym stopniu. Jest to uwarunkowane procesem wytwarzania trunku, a mianowicie przed przygotowaniem wina usuwa się skórki i pestki, które jak już wiemy, stanowią główne źródło cennych właściwości.
Należy bardzo wyraźnie podkreślić, że lecznicze właściwości i poprawa stanu zdrowia oraz wyglądu wymaga wypijania odpowiednich ilości. Nie można przekraczać jednej lampki na dzień – w przeciwnym wypadku spożyty alkohol będzie dla organizmu zbyt dużym obciążeniem.