Dieta dla Twoich włosów

Dieta dla Twoich włosów

Czy wiesz, że na Twojej głowie znajduje się od 100 do 150 tysięcy włosów? Włosy rosną ok. 15 mm miesięcznie i naturalną koleją rzeczy tracimy do 100 włosów dziennie. Na szczęście za chwilę zastępują je nowe. Jak, poprzez dietę, zadbać o ten proces by przebiegał sprawnie, a włosy pięknie lśniły w słońcu?

Wygląd włosów w dużej mierze zależy od tego, co dostarczymy im wraz z dietą. Jest kilka składników, które szczególnie wpływają na kondycję skóry głowy i porost włosów. Z dietą powinniśmy dostarczyć witaminy biotyny, aminokwasów siarkowych, żelaza, cynku i krzemu.

Biotyna

Witamina H, lub inaczej B7, czyli właśnie wspomniana we wstępie biotyna. Przypisuje się jej olbrzymi wpływa na wygląd naszych włosów, skóry i paznokci. Witamina H jest koenzymem w wielu złożonych procesach zachodzących w ludzkim organizmie. Oznacza to tyle, że przy jej niedoborach wiele reakcji nie zajdzie, lub będą znacząco spowolnione. Biotynę znajdziemy w produktach roślinnych, jak i zwierzęcych. Chcąc ponieść jej poziom w organizmie spożywajmy m.in.: żółtka jaj, wątróbkę, pomidory i migdały.

Aminokwasy siarkowe

Aminokwasami siarkowymi są L-metionina i l-cysteina, a ich obecność wymagana jest do produkcji keratyny. Keratyna odpowiada za właściwą strukturę włosa. O ile cysteinę organizm może wytworzyć sobie we własnym zakresie, to metionina jest aminokwasem egzogennym i musi być dostarczona z pożywaniem. Do przekształcenia obu aminokwasów w formę L potrzebne są jeszcze Wit. B6, B12 i kwas foliowy. Choć składniki te są łatwo dostępne w produktach spożywczych, np. w podrobach, roślinach strączkowych i zbożach, to dodatkowa suplementacja wymienionych aminokwasów może pomóc szybko przywrócić dobry stan naszych włosów oraz skóry i paznokci. Kerabione booster, Biotebal, SEMALab to tylko przykłady produktów, na które możemy się zdecydować chcąc uzupełnić niedobory dietetyczne.

Żelazo

Wypadanie włosów to jeden z pierwszych widocznych objawów niskiego poziomu żelaza. Na początku nasze włosy stają się suche i łamliwe, a następnie nadmiernie wypadają. Źródłem żelaza w diecie są podroby, otręby pszenne, żółtka jaj, czy kakao.

Cynk i krzem

Niski poziom cynku wiąże się ze zwiększonym prawdopodobieństwem wystąpienia łupieżu i ogólnym osłabieniem włosów. Z pożywieniem dostarczymy go w produktach takich jak kasze, pestki dyni i kakao. Z kolei krzem sprawia, że nasze włosy są mocniejsze i silniejsze. Dużą ilość tego pierwiastka dostarczamy jedząc owoce morza, czy skrzyp polny, który jest też bardzo popularnym suplementem zalecanym przy wypadających i słabych włosach.