Dlaczego warto pić zieloną herbatę?

Znana jest ze swoich pozytywnych właściwości. Najbardziej powszechne informacje, jakie niesie za sobą zielona herbata to, że pozytywnie wpływa na odchudzanie oraz oczyszczanie organizmu z toksyn, co jeszcze warto o niej wiedzieć?

Co to jest zielona herbata?

Herbata zielona to napój przyrządzany z liści chińskiej herbaty, poddanych w czasie przetwarzania minimalnej oksydacji. Pochodzi ona z Chin, stąd rozpowszechniła się na poszczególne kraje Azji, od Japonii aż po Bliski Wschód. Herbata zielona dzieli się na gatunki, które różni wygląd liści, smak naparu, kolor, zapach oraz zawartość kofeiny. Te wymienione cechy zielonej herbaty są zależne od pory roku, pory dnia, w której czasie zbierane były liście herbaty, walorów smakowych, sposobu zwijania liści, oraz ich wieku. Czynników jak widać, jest bardzo dużo, dodatkowy wpływ ma także strefa klimatyczna, w której herbata jest uprawiana.

Herbata zielona i jej zalety

Za sprawą tego, że liście zielonej herbaty przerabia się najpóźniej do godziny od ich zerwania, nie są one poddawane fermentacji. Przyczynia się to do tego, że liście zielonej herbaty zachowują najcenniejsze wartości jak: witaminy (A, B, C, E), aminokwasy, teina, alkaloidy, garbniki, lipidy, polifenole, antyoksydanty, miedź, wapń, mangan, potas, fluor i być może inne, których wciąż szukają naukowcy.

Herbata zielona o poranku czy przed snem?

Liście zielonej herbaty parzy się niejednokrotnie. W zależności od tego ile razy były one parzone, mają inne właściwości. Herbatę z pierwszego parzenia zaleca się pić o poranku, ponieważ pobudza organizm do działania i jest orzeźwiająca, natomiast herbata z drugiego parzenia, ma właściwości relaksujące i uspokajające, co wpływa na spokojny sen. Trzeba jednak wiedzieć, że wilgotne liście mogą być przechowywane do 12 godzin, później mogą rozwijać się na nich grzyby.

Jak parzyć zieloną herbatę?

Zieloną herbatę parzy się w 80 °C, najlepiej w wodzie miękkiej, niechlorowanej oraz ubogiej w wapń. W Polsce zazwyczaj mamy styczność z wodą twardą o dużej zawartości chloru, lecz mogą w tym pomóc dzbanki filtrujące. Czas parzenia zielonej herbaty powinien wynosić od 3 do 4 minut, a woda, w której będą parzone liście herbaty, ma być świeża i gotowana dopiero pierwszy raz. Warto wiedzieć, że do zielonej herbaty nie powinno się dodawać cytryny ani mleka, gdyż może to jedynie wpłynąć na utratę dobrych właściwości naparu.

Zielona herbata to jeden z lepszych środków wspierających detoks organizmu. To właśnie dzięki niej możemy oczyścić go z toksyn i zanieczyszczeń, które są przez nas wchłaniane z otoczenia. Picie zielonej herbaty, ma również zastosowanie wyciszające i relaksujące. Jeśli uczysz się do ważnego testu, to lepsza od kawy, może okazać się właśnie zielona herbata.