Tokoferol jest znany głównie pod nazwą witaminy E. Jest to związek organiczny, który ma wpływ na prawidłowe funkcjonowanie organizmu człowieka. Jego niedobór może skutkować w szeregu dolegliwości związanych ze wzrokiem lub koncentracją. Dlatego istotne jest aby dbać o utrzymywanie stałego poziomu witaminy E w organizmie.
Jak tokoferol wpływa na zdrowie człowieka?
Wpływ witaminy E na funkcjonowanie organizmu człowieka jest bezsprzeczny. Jego niedobór może doprowadzić do, m.in.:
- problemów z widzeniem
- braku koncentracji
- zwiększenia ryzyka zachorowań na choroby układu krwionośnego
- bezpłodności
Niedobór tokoferolu jest również szczególnie niebezpieczny wśród małych dzieci. Jego niski poziom może doprowadzić do szeregu dolegliwości i chorób, jak np. kuracja witaminą E jest często stosowana podczas leczenia niewydolności układu krążenia, dzięki swoim właściwościom przyspieszającym transport krwi do komórek, anemii czy dysplazji oskrzelowo – płucnej.
Prawidłowy poziom tokoferolu będzie wpływać nie tylko na zdrowie poszczególnych układów, ale również na piękny wygląd skóry. Pragnąc zachować jędrną i gładką skórę, poza stosowaniem zbilansowanej diety, ważne jest systematyczne suplementowanie witaminą E oraz stosowanie kosmetyków na jej bazie. Tokoferol został również przebadany pod względem swoich właściwości konserwujących. Dzięki czemu z ogromnym sukcesem, stosowany jest w przemyśle kosmetycznym i spożywczym, jako nieszkodliwa substancja konserwująca.
Czy tokoferol występuje w produktach spożywczych?
Poza suplementacją, bogate źródło witaminy E można znaleźć w licznych owocach i warzywach. Należy pamiętać, że zdrowa i zbilansowana dieta, najlepiej wpłynie na prawidłowe funkcjonowanie organizmu. Przygotowując codzienne posiłki warto zawierać w nich oleje roślinne, które są niezwykle bogatym źródłem witaminy E, np. olej słonecznikowy, rzepakowy czy oliwa z oliwek. Inną grupą zawierającą duże zasoby tokoferolu są orzechy. Dodawanie garści orzechów laskowych, włoskich lub migdałów, nie tylko wzbogaci doznania smakowe potraw, ale przede wszystkim zadba o prawidłowy poziom witamin i związków mineralnych w organizmie. Tokoferol znaleźć można również w awokado, który ostatnio stał się częstym bywalcem na stołach.
Biorąc pod uwagę fakt, jak istotny jest prawidłowy poziom witaminy E w organizmie człowieka, konieczne jest dbanie o zbilansowaną dietę opartą na warzywach i owocach oraz regularne zażywanie suplementów zawierających tokoferol.