Jakie witaminy wybrać?

Zima to czas, kiedy nasz organizm potrzebuje witamin, aby bronić się przed infekcjami i wirusami, którymi jesteśmy zagrożeni w tym okresie. Jak więc uzupełniać braki witamin w organizmie i jakie wybierać, żeby przejść zimę bez ciągłego chorowania?

Warzywa i owoce

Jeśli chcemy, by nasz organizm dobrze funkcjonował, powinniśmy sięgać po jak największą ilość warzyw i owoców, ale głównie warzyw. Owoce, które mają w sobie dużo cukru powinny być jednak ograniczone i w naszej diecie wystarczy, jeśli będziemy zjadać 100 gram dziennie. Z kolei warzyw możemy jeść tyle, ile chcemy. Dzięki temu dostarczymy do organizmu witaminy, a te sprawią, że poczujemy się lepiej.

Po jakie witaminy sięgnąć?

Kiedy już wiemy, że dzięki witaminom poczujemy się lepiej, musimy zastanowić się, jakie będą najlepsze dla nas, by wzmocnić odporność. To ważne, bo znajdując te witaminy, będziemy wiedzieli, po jakie konkretnie warzywa i owoce sięgać i w co dodatkowo uzupełniać dietę. No więc witaminy A, E, C i B6 pomogą nam zachować jak najwyższą odporność. Zadbajmy zatem, aby w naszej diecie nie brakowało pełnoziarnistego pieczywa, produktów mlecznych, orzechów, kiełków, marchewki, bananów, tranu. Sięgajmy również po kiszonki, ponieważ są one bogate w witaminę C, a ponadto dzięki probiotykom poprawiają pracę jelit, która również ma wpływ na nasze zdrowie – jeśli nasze jelita dobrze pracują, szybciej oczyścimy organizm z toksyn i łatwiej będzie nam zachować zdrowie.

Suplementacja czy dieta?

Jeśli zastanawiamy się nad tym, czy nie lepiej będzie po prostu sięgnąć po tabletki, to odpowiedź jest prosta – najlepiej połączyć jedno i drugie. Niektóre witaminy, jak witamina D wytwarzają się pod wpływem promieni słońca, a jesienią i zimą Polska nie należy do najbardziej słonecznych krajów, dlatego warto sięgnąć po suplementy. Jeśli chcemy też przyspieszyć proces uzupełniania witamin, również możemy sięgnąć po tabletki, wybierając takie, które są dla nas odpowiednie. Firmy Olimp Labs, PharmoVit czy Solgar mają na tyle duży wybór, że każdy znajdzie coś odpowiedniego dla siebie. Jeśli zaś chodzi o dietę, nie powinniśmy się ograniczać, a nasz jadłospis powinien być różnorodny. Warzywa i owoce są bardzo ważne, ale nie powinniśmy zapominać o tłuszczach roślinnych i zwierzęcych, ponieważ niektóre witaminy wchłaniają się właśnie dzięki nim. Ponadto, jeśli nie będziemy mieć różnorodnej diety, grozi nam choćby anemia.