Sposoby na zgagę

Każdy w pewnym momencie swojego życia cierpi z powodu nadkwasoty żołądka. Kwasowość wywołuje różne objawy: ciężkie bóle brzucha, wzdęcia, czkawkę, wzdęcia, czy refluks żołądkowy, ale zgaga zdaje się być najbardziej frustrującym. Jak się z tym uporać?

Sprawdzone sposoby na zgagę, czyli jakie?

Chociaż naszą natychmiastową i naturalną reakcją jest sięgnięcie po środek zobojętniający kwas, jak Anesteloc czy Ranigast, warto również zapoznać się z innymi sposobami. Tym bardziej, że nie zawsze ma się pod ręką gotowe produkty. Można również pokonać zgagę, jak też poprawić ogólny stan zdrowia żołądka z pomocą produktów, które często mamy w kuchni.

Poniżej dajemy Ci trzy inspiracje, jeśli chodzi o najskuteczniejsze domowe sposoby na dolegliwości, takie jak:

  • kwasowość,
  • zgaga,
  • niestrawność.

Sposób #1 Banany

Banany są niezwykle korzystne dla zdrowia jelit i żołądka ze względu na wysoką zawartość błonnika, który usprawnia proces trawienia. Są bogate w potas i zwiększają produkcję śluzu w żołądku, co zapobiega tworzeniu się nadmiaru kwasu, a także zwalcza szkodliwe skutki nadmiernej produkcji kwasu. Dojrzały banan jest doskonałym antidotum na ciężkie ataki kwasowości.

Sposób #2 sok ananasowy

Sok ananasowy jest kolejnym naturalnym lekarstwem na złagodzenie kwasowości i zgagi. Wypij szklankę soku ananasowego, jeśli masz za sobą ostry posiłek i zaradzisz skutecznie na objawy kwasowości. Sok ananasowy to wypróbowany i przetestowany środek zapobiegający, a także zmniejszający nadkwaśność i zgagę.

Ananasy zawierają również bromelainę, która jest enzymem, a ta:

  • pomaga kontrolować poziom kwasu solnego w żołądku,
  • działa zapobiegając ciężkiemu refluksowi kwasu.

Oprócz soku ananasowego, jadalny sok z aloesu jest również znany jako środek chłodzący i naturalne lekarstwo na zgagę.

Sposób #3 czosnek

Wiele osób jest zaskoczonych tym, że czosnek jest doskonałym naturalnym lekarstwem na niestrawność. Czosnek jest tak naprawdę potęgą przeciwutleniaczy, co oczywiście czyni go nie tylko dobrym dla zdrowia serca, ale jest równie skuteczny jako antidotum na kwasowość. Surowy czosnek zabija chorobotwórcze mikroorganizmy, które są głównym sprawcą wywołującym zapalenie żołądka i jelit. Włączenie czosnku do codziennych posiłków może faktycznie stymulować zdrowie żołądka i zapobiegać niestrawności, a w konsekwencji kwasowości. Jednak, jak większość rzeczy, zbyt dużo czosnku w rzadkich przypadkach może prowadzić do niewielkiej zgagi. W takim przypadku jeden lub dwa goździki mogą odwrócić tego rodzaju zgagę.