Zielone warzywa – zdrowie ma kolor zielony

Zielone warzywa – zdrowie ma kolor zielony

Warzywa to niezbędny składnik naszej codziennej diety. Już od najmłodszych lat każdy rodzic powinien zachęcać do ich spożywania swoje pociechy, ponieważ są one źródłem cennych dla zdrowia witamin oraz związków. Jedną z grup warzyw są warzywa zielone, będące prawdziwą witaminową bombą! Dlaczego zatem warto je jeść?

Zielone warzywa i ich wyjątkowe właściwości

Zdrowie ma różne kolory. Warzywa i owoce zostały podzielone przez amerykańskich naukowców na pięć podstawowych kolorów, wśród których wyróżniamy:

– białe (np. czosnek, seler)
– zielone (np. brokuły, szpinak, jarmuż)
– żółte (np. cytryny, dynia)
– niebieskie (np. jagody, czarna porzeczka)
– czerwone (np. papryka, pomidory, wiśnie).

Jedną z liczniejszych grup jest grupa zielona. Zielone warzywa powinny stanowić niezbędny i podstawowy składnik naszych codziennych dań, ponieważ to właśnie one wyróżniają się niezwykle cennymi dla zdrowia właściwościami. Co znajdziemy w zielonych warzywach?

Zielone warzywa są przede wszystkim źródłem:

– kwasu foliowego (witamina B9), który reguluje wzrost oraz wpływa na funkcjonowanie wszystkich komórek w organizmie,
– przeciwutleniaczy, czyli związków chemicznych działających przeciwnowotworowo,
– błonnika, wspomagającego procesy trawienne
– witaminy C, która wzmacnia naszą odporność
– luteiny, niezbędnej do prawidłowego widzenia,
– chlorofilu, czyli zielonego barwnika, który wspomaga oczyszczanie organizmu z toksyn.

Co więcej, zielone warzywa są także bardzo niskokaloryczne, dlatego też są one zalecane osobom stosującym diety odchudzające oraz detoksykujące. Warzywa w kolorze zielonym umożliwiają także zwalczanie wolnych rodników, zapobiegają starzeniu się skóry oraz wspomagają pracę wątroby, łagodząc stany zapalne.

Pamiętajmy jednak, aby nie narażać zielonych warzyw na zbyt długie działanie wysokich temperatur, ponieważ wtedy wypłukiwany zostaje z nich chlorofil! Najlepiej spożywać je zatem w formie surowej.

Po jakie zielone warzywa warto sięgać?

Szpinak

Jedno z najczęściej nielubianych przez dzieci warzyw, jednakże zawierające wiele cennych dla zdrowia składników, takich jak witamina A, B, C, E i K. Co więcej, znajdziemy w nim także kwas foliowy, żelazo oraz jod. Szpinak powinien być spożywany na surowo, ponieważ jego gotowanie powoduje utratę żelaza i kwasu foliowego.

Pietruszka

Pietruszka, czyli częsty dodatek do wielu dań zawiera witaminę A, C, kwas foliowy, a także wapń, magnez, potas i żelazo.

Koperek

Koperek to roślina zawierająca beta-karoten, witaminę C oraz olejek eteryczny, który usprawnia i pobudza trawienie.

Brokuły

W tym warzywie znajdziemy witaminy z grupy B, a także witaminę A i C. Co ciekawe, brokuły są bogatszym źródłem witaminy C niż owoce cytrusowe! Brokuły zawierają także żelazo, wapń i fosfor.

Jarmuż

Jarmuż jest cennym źródłem przeciwutleniaczy, witaminy C oraz wapnia i żelaza.